MASOFAVIY TA’LIMDA O‘QUVCHI FAOLLIGINI OSHIRISHNING INNOVATSION YONDASHUVLARI - QILICHEVA GO‘ZAL CHORSHANBIYEVNA (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada masofaviy ta’limda o‘quvchi faolligini oshirishning innovatsion yondashuvlari masalasi yoritilgan. Bugungi raqamli davrda ta’lim jarayonini samarali tashkil etish, ayniqsa o‘quvchilarning darsdagi ishtirokini faollashtirish, ularni mustaqil o‘rganishga, ijodiy fikrlashga va virtual hamkorlikka jalb etish dolzarb masalaga aylangan. Maqolada “ZiyoNet”, “EduMarket”, “Maktab.uz”, “Kundalik.com” kabi elektron platformalar misolida o‘quvchilarning onlayn o‘rganish jarayonidagi faolligini oshirish bo‘yicha amaliy usullar keltiriladi. Tadqiqotda 2020-yil 6-apreldagi “Masofaviy ta’lim tizimini joriy etish to‘g‘risida”gi O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining qarori, hamda 2022-yil 25- avgustdagi “Raqamli ta’limni rivojlantirish strategiyasi” asosida ta’limni modernizatsiyalash jarayonlari tahlil qilingan. Shuningdek, o‘qituvchilar tomonidan qo‘llanilgan gamifikatsiya, onlayn testlar, interfaol vebinarlar va vizual ta’lim vositalarining o‘quvchi motivatsiyasi hamda ishtirokini oshirishdagi roli amaliy misollar bilan ko‘rsatilgan.