AUTIZM SPEKTR BUZILISHIDA ILK YILLARDA HARAKAT MUVOFIQLIGI BUZILISHLARINI ANIQLASH USULLARI - Norboyeva Zamira Ravshanbekovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada autizm spektr buzilishiga (ASB) ega bolalar rivojlanishining ilk bosqichlarida harakat muvofiqligi bilan bogliq buzilishlarni aniqlash muhimligi, ularni aniqlashda zamonaviy yondashuvlar va kuzatuv metodikalarining roli tahlil qilinadi. Erta aniqlangan motor buzilishlar bolada autizm belgilarini erta prognoz qilish imkonini beradi va erta aralashuv orqali rivojlanishdagi ogishlarni kamaytirish mumkinligi asoslanadi. Maqolada shuningdek ASBli bolalardagi noan’anaviy harakat shakllari, ularning neyrologik asoslari hamda klinik- amaliy baholash usullari haqida fikr yuritiladi.