MAVZU: XITOY MINTAQAVIY ETNIK SIYOSATININING XITOY MODELI. - Mamadaliyeva Muxlisa Alisher qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Maqolada Xitoy Xalq Respublikasining etnik siyosati va uning amaliy jihatlari yoritilgan. Xitoy modeli etnik guruhlarga teng imkoniyatlar yaratish, ijtimoiy infratuzilma, ta’lim va sog‘liqni saqlash sohalarida qo‘llab-quvvatlash bilan bir qatorda, kuchli nazorat mexanizmlari orqali barqarorlikni ta’minlashga qaratilgani ta’kidlanadi. Tibet va boshqa hududlardagi misollar asosida hukumatning kambag‘allikni qisqartirish, ta’limga sarmoya kiritish, madaniy dasturlarni rivojlantirish bo‘yicha ishlari ko‘rsatib o‘tilgan. Shu bilan birga, etnik guruhlar ustidan markazlashgan nazoratning inson huquqlari va milliy identitetga ta’siri borasidagi bahslar ham tahlil qilinadi.