MATEMATIKA DARSLARIDA INTERAKTIV METODLARDAN FOYDALANISHNING AHAMIYATI - Muxamadiyeva Xusnora Norbo‘tayevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada matematika darslarida interaktiv metodlardan foydalanishning ahamiyati tahlil qilinadi. Hozirgi ta’lim jarayonida an’anaviy yondashuvdan tashqari, zamonaviy pedagogik texnologiyalardan foydalanish samaradorlikni oshiradi. Interaktiv metodlar o‘quvchilarni faollashtirish, mustaqil fikrlashga undash, muloqot ko‘nikmalarini rivojlantirish va bilimlarni amaliyot bilan bog‘lash imkonini beradi. Ayniqsa, “Aqliy hujum”, “Blits-so‘rov”, “Klaster”, “Insert”, “Bahs-munozara” kabi usullar matematika fanini o‘zlashtirish jarayonida yuqori natijalar beradi. Bu metodlar o‘quvchilarda analitik tafakkurni shakllantiradi, ularni ijodkorlikka, masalalarni turli nuqtai nazardan yechishga o‘rgatadi. O‘qituvchi uchun interaktiv yondashuv darslarni qiziqarli va samarali tashkil etishga yordam beradi. Shuningdek, o‘quvchilarning bilimlarini nazorat qilish va baholashda ham interaktiv metodlar qulaylik yaratadi. Tadqiqotda matematika darslarida interaktiv metodlardan foydalanishning o‘quv jarayonidagi afzalliklari, amaliy jihatlari va samaradorlik ko‘rsatkichlari ilmiy asosda yoritib beriladi.