КОРПОРАТИВ ШАРТНОМАНИНГ МОҲИЯТИ - Абдухалилов Шаҳбоз Зафар ўғли (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
АННОТАЦИЯ Мақолада корпоратив шартнома институтининг ҳуқуқий моҳияти ва Ўзбекистон қонунчилигига киритилиш масалалари таҳлил қилинади. Корпоратив шартноманинг ҳуқуқий табиатини аниқлашда мавжуд назарий ёндашувлар кўриб чиқилиб, уни классик фуқаролик-ҳуқуқий шартнома ёки корпоратив характерга эга келишув сифатида талқин этишнинг икки асосий йўналиши таққосланади. Англо-америка ҳуқуқ тизимидаги корпоратив келишувлар (drag along, tag along, deadlock resolution) билан миллий ҳуқуқдаги имкониятлар солиштирилиб, Ўзбекистон қонунчилигини такомиллаштириш бўйича таклифлар берилади.