RAQAMLI JAMIYATDA YOSHLAR AXLOQIY QIYOFASINI SHAKLLANTIRISHNINF FALSAFIY TAHLILI - O'ktamova Dilfuza O'ktamovna. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada raqamli jamiyat sharoitida yoshlarning axloqiy qiyofasi shakllanishi masalasi tahlil qilinadi. Raqamli texnologiyalar va internetning keng tarqalishi yoshlar ongida axloqiy, ijtimoiy va madaniy me’yorlarning qayta shakllanishiga sabab bo‘layotgani yoritilgan. Tadqiqotda Z. Bauman, M. Kastels, E. Giddens, H. Jonas, A. Toffler, P. Bourdieu kabi olimlarning nazariy qarashlari asos qilib olingan. Shuningdek, kiberbulling, feyk axborot, axborot xavfsizligi, shaxsiy ma’lumotlarni himoya qilish muammolari ilmiy va ijtimoiy nuqtai nazardan o‘rganilgan. So‘rovnomalar, kuzatuv va statistik tahlillar asosida yoshlarning axloqiy qiyofasiga ta’sir etuvchi omillar ochib berilgan. Maqolada raqamli savodxonlikni oshirish, axloqiy kodekslarni joriy etish, shaxsiy ma’lumotlarni himoya qilish va davlat siyosatini kuchaytirish orqali yoshlarning raqamli muhitdagi axloqiy barqarorligini ta’minlash zarurligi ta’kidlanadi.