YOSHLAR ORASIDA KITOB O‘QISH MADANIYATINING PASAYISH SABABLARI VA YECHIMLARI - Abdiyeva Sarvinoz Shoyimovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Maqolada yoshlar orasida kitob o‘qish madaniyatining pasayishiga olib kelayotgan omillar tizimli tahlil qilinadi va maktab, oila, jamoat hamda media ekotizimlari kesimida yechimlar taklif etiladi. Xalqaro baholashlar (PISA 2022, PIRLS 2021) o‘qish ko‘nikmalari va o‘qishdan zavq ko‘rsatkichi so‘nggi o‘n yillikda pasayganini, pandemiya esa bu jarayonni tezlashtirganini ko‘rsatadi. O‘zbekiston misolida PQ-3271 (2017) kabi hujjatlar milliy miqyosda mutolaa madaniyatini qo‘llab-quvvatlashni maqsad qiladi. Maqola yakunida darslarda o‘qish uchun muntazam vaqt, ota-ona bilan qo‘shma mutolaa, kutubxona va e-kutubxona xizmatlarini modernizatsiya qilish, media gigiyena va gamifikatsion yechimlar tavsiya etiladi.