HAYOT FAOLIYATI XAVFSIZLIGINI TA’MINLASHDA ERGONOMIK KO‘RSATKICHLARNI O‘RGANISH - SOFIYEV SAIDVOISXON SAIDMURODXON O’G’LI; ABDURASULOVA MAXFUZA ABDUVOHID QIZI (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqolada hayot faoliyati xavfsizligini ta’minlashda ergonomik ko‘rsatkichlarning ahamiyati, ularni aniqlash va tahlil qilish usullari yoritilgan. Tadqiqot jarayonida turli ishlab chiqarish korxonalarida ish joylarining yoritilishi, harorati, shovqin darajasi, namlik va ishchi holatiga mosligi kabi ergonomik omillar o‘lchandi hamda ularning inson salomatligi va mehnat unumdorligiga ta’siri baholandi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, ergonomik me’yorlarga amal qilish xodimlarning charchashini kamaytiradi, diqqatni oshiradi va ishlab chiqarish samaradorligini 10– 15% ga yaxshilaydi. Shuningdek, maqolada ish joylarini antropometrik va mikroiqlim me’yorlariga muvofiq tashkil etish bo‘yicha tavsiyalar berilgan.