QON OLISH VA TEKSHIRUV UCHUN MATERIYAL TAYYORLASH - Turaev Nodirbek Narzulloyevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada qon namunalarini olish, ularni tahlil uchun to‘g‘ri tayyorlash va saqlashning ilmiy asoslari hamda amaliy talablari yoritilgan. Tibbiy laboratoriya diagnostikasida tahlil natijalarining ishonchliligi, birinchi navbatda, materialni to‘g‘ri olish va tayyorlash jarayoniga bog‘liq. Qon namunalarining sifati va tahlilga yaroqliligi bemorning holati, tayyorgarlik darajasi, namunani olish usuli, saqlash muddati va ishlov berish shartlariga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada kapillyar va venoz qon olish texnikasi, antikoagulyantlardan foydalanish qoidalari, namunalarni tashish va saqlash talablari haqida batafsil ma’lumot berilgan.