ISAJON SULTONNING TARIXIY ROMANLARIDA POETIK STRUKTURA VA BADIIY TO‘QIMA UYG‘UNLIGI (Asarning badiiy til xususiyatlari) - Xolmuratova Moxira Egamberganovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Tilning imkoniyatlarini, turli ma’no nozikliklarini namoyon etishda badiiy ijod ahlining, xususan, shoir va yozuvchilarning xizmati beqiyos. Tashqaridan qaraganda, badiiy til oddiy so’zlashuv tilidan farq qilmaydi, lekin u birinchi navbatda estetik vazifa bajaradi. Badiiy til har bir ishlatilgan so’z yordamida muallif maqsadini amalga oshiradi va asarning ma’nosini ochib beradi. Til bir vaqtning o’zida ham tasvir vositasi, ham tasvir predmeti sifatida namoyon bo’ladi. Chunki muallif, bir tomondan voqea-hodisalarni, odamlarni va predmetlarni tasvirlashda ulardan foydalansa, boshqa bir tomondan esa o’quvchilar bilan qahramonlar nutqining lisoniy o’ziga xosliklari ustida bosh qotiradi.