“RAQAMLI DUNYODA O‘RGANISH” INTERAKTIV TOPSHIRIQLARINING TAHLILI - O.A.Sulaymonova (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Zamonaviy dunyoda raqamli texnologiyalar jamiyat hayotining deyarli barcha sohalarida muhim ahamiyat kasb etmoqda. Shu sababli, o‘quvchilarda raqamli ko‘nikmalarni shakllantirish va rivojlantirish ta’lim tizimining eng ustuvor yo‘nalishlaridan biri bo‘lib bormoqda. Raqamli ko‘nikmalar nafaqat o‘qish jarayonini yengillashtiradi, balki shaxsning iqtisodiy, ijtimoiy va kasbiy imkoniyatlarini kengaytiradi. Raqamli savodxonlikka ega o‘quvchilar bugungi mehnat bozorida yuqori talabga ega bo‘lib, ular turli sohalarda dasturiy ta’minot, axborot texnologiyalari va raqamli xizmatlar orqali yuqori maoshli va istiqbolli ish o‘rinlarini topish imkoniga ega bo‘ladilar. Shu bilan birga, raqamli ko‘nikmalar mehnat bozorida raqobatbardoshlikni ta’minlaydi — har bir kasbda texnologik savodxonlik asosiy kompetensiyalardan biri sifatida namoyon bo‘lmoqda. Bu ko‘nikmalar o‘quvchilarga muammolarni tahliliy fikrlash orqali hal etish, ijodiy yondashuvlarni ishlab chiqish hamda yangilik yaratish qobiliyatini rivojlantirishga yordam beradi. Shuningdek, raqamli vositalardan to‘g‘ri foydalanish kundalik hayot sifatini ham yaxshilaydi — bank xizmatlaridan tortib sog‘liqni saqlash, ta’lim, savdo va muloqot sohalarida hayotni soddalashtiradi. Raqamli savodxonlik esa bu jarayonning asosi hisoblanadi. U o‘quvchilarga onlayn ma’lumotlarning ishonchliligini tanqidiy baholash, kiberxavfsizlikka e’tibor qaratish va shaxsiy ma’lumotlarni himoya qilish imkonini beradi. Shu bilan birga, raqamli ko‘nikmalar innovatsion fikrlashni rag‘batlantiradi — o‘quvchilar yangi texnologiyalar yaratish, mavjud tizimlarni takomillashtirish va jamiyat rivojiga hissa qo‘shish imkoniyatiga ega bo‘ladilar.