KORONAR ATEROSKLEROZ DARAJASI VA UNING DIABET BILAN BOG‘LIQLIGI - Ubaydullayeva Shahlo Majidovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Koronar ateroskleroz — yurak tomirlarining surunkali, progressiv kasalligi bo‘lib, u koronar qon oqimining cheklanishiga, miokard ishemiyasi va infarktga olib keladi. 2-tur qandli diabet (QD2) esa ushbu jarayonni tezlashtiruvchi va og‘irlashtiruvchi asosiy metabolik omillardan biridir. Diabetda giperglikemiya, dislipidemiya, oksidlovchi stress va endotelial disfunktsiya natijasida ateroskleroz erta va og‘ir shaklda rivojlanadi.