MUSTAFO KAMOL ATATURK: AYOLLAR HUQUQINING POYDEVORINI QURGAN YETAKCHI - Obidova Ruxshona Vohid qizi; I.B. Xudoynazarov (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada turk ayolining tarixiy jarayonlardagi mavqei va unga ta’sir etgan omillar yoritilgan. Islomdan avvalgi davrda ayollar erkaklar bilan teng huquqli bo‘lib, harbiy va siyosiy hayotda faol qatnashganlar. Islom dini va Vizantiya ta’siri ostida ayollarning ijtimoiy hayotdagi roli cheklana boshlagan, kiyinish erkinligi kamaygan, ko‘pxotinlilik va shariat asosidagi ajrimlar ayollar mavqeini pasaytirgan. Shunga qaramay, qishloq ayollari ishlab chiqarishda faol bo‘lishgan. Mustaqillik urushi davrida esa ayollar milliy harakatlarda faol ishtirok etganlar, jangchilardan tortib, yordam tashkilotlarigacha turli sohalarda kurashganlar. Mustafo Kamol Otaturk bu xizmatlarni e’tirof etib, islohotlar orqali ayollarga ta’lim, erkinlik va jamiyatda tenglik huquqlarini bergan.