BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARINING TAFAKKURNI RIVOJLANTISHDA KITOB O‘QISHNING AHAMIYATI - Nazirxo‘jayeva Xidoyatxon Muhiddin qizi; Sadriddinova Zulfiya Mirzaliyevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola kitob o‘qishning inson hayoti va ayniqsa boshlang‘ich sinf o‘quvchilari tafakkuri rivojlanishidagi muhim ahamiyatini yoritadi. Kitob o‘qish nafaqat bilim olish vositasi, balki miyaning faoliyatini oshirish, nutq madaniyatini rivojlantirish, stressni kamaytirish va shaxsiy o‘ziga ishonchni oshirishga xizmat qiladi. Mazkur jarayon bolalarning so‘z boyligi, diqqat va xotira qobiliyatlarini mustahkamlashda, ijodiy va mantiqiy fikrlashni rag‘batlantirishda muhim rol o‘ynaydi. Shuningdek, Prezident farmoyishlari va davlat dasturlari kitobxonlik madaniyatini rivojlantirishga qaratilgan keng ko‘lamli chora-tadbirlarni o‘z ichiga oladi. UNESCO va UNICEF tashkilotlarining tadqiqotlari ham kitob o‘qishning yosh avlodning aqliy va ijtimoiy rivojlanishidagi o‘rni haqida qo‘shimcha dalillar beradi. Xulosa qilib aytganda, kitob o‘qish inson tafakkurini kengaytirish, ma’naviy olamni boyitish va jamiyat rivojida muhim omil hisoblanadi.