“SHATRANJNING AMIR TEMUR HUKMRONLIGIDAGI ROLI: STRATEGIYA VA SIYOSAT - Yoqubov Sanjar Baxtiyor o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqola Amir Temur va shatranj o‘yinining o‘rtasidagi bog‘lanishni chuqur o‘rganadi. Shatranj, asrlar davomida intellektual o‘yin sifatida qadrlangan bo‘lib, hukmdorlar va sarkardalar orasida ulkan strategik tafakkurning namoyishiga aylangan. Amir Temur, o‘zining harbiy g‘alabalari va siyosiy qarorlari bilan dunyoga mashhur bo‘lsa-da, uning strategik fikrlash tarzida shatranj o‘yinining ta’siri sezilarli darajada bo‘lgan. Maqola, shatranj o‘yini va Temurning harbiy va siyosiy qarorlar o‘rtasidagi o‘xshashliklarni tahlil qilib, uning davlatni boshqarishda qanday murakkab strategiyalarni qo‘llaganini ochib beradi. Shuningdek, Temuriylar davrida shatranjning madaniy va ilmiy jihatlari ham alohida o‘rganiladi.