FAOL O‘QITISH METODLARI ORQALI O‘QUVCHILAR TANQIDIY FIKRLASHINI RIVOJLANTIRISH - X.Orziqulov; D.Abdurashidova (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada faol o‘qitish metodlarining o‘quvchilarda tanqidiy fikrlash ko‘nikmalarini shakllantirishdagi o‘rni va ahamiyati tahlil qilingan. Tadqiqotda zamonaviy pedagogik yondashuvlar, xususan, interfaol metodlar — “Aqliy hujum”, “Klaster”, “Bahs-munozara”, “Venn diagrammasi”, “Fishbone” va boshqa usullarning o‘quvchilarning mustaqil, tahliliy va mantiqiy fikrlash qobiliyatlariga ta’siri o‘rganiladi. Maqolada faol o‘qitish metodlarining an’anaviy yondashuvlardan farqli jihatlari, ularning o‘quvchilarda bilimga ongli munosabatni shakllantirishdagi o‘rni hamda o‘quv jarayonini motivatsion jihatdan faollashtirishdagi roli yoritilgan. Natijada, faol metodlar asosida tashkil etilgan darslar o‘quvchilarning tanqidiy fikrlashini rivojlantirishning samarali vositasi ekanligi asoslab berilgan.