UMUMIY OVQATLANISH KORXONALARIDA SIFAT MENEJMENTI TIZIMLARINI MILLIY VA XALQARO STANDARTLAR ASOSIDA MUVOFIQLASHTIRISH HAMDA AMALIY TAKOMILLASHTIRISH ISTIQBOLLARI - KOMILOV ABBOSJON ISROILJON O‘G‘LI (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada umumiy ovqatlanish korxonalarida sifat menejmenti tizimlarini milliy va xalqaro standartlar asosida muvofiqlashtirish hamda ularni amaliy takomillashtirish istiqbollari yoritilgan. Tadqiqot davomida O‘zbekiston Respublikasida amalda bo‘lgan “Mahsulot va xizmatlar sifati to‘g‘risida”gi qonun, ISO 9001:2015 sifat menejmenti standarti va “Oziq-ovqat xavfsizligi to‘g‘risida”gi me’yoriy hujjatlar amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada Toshkent shahridagi zamonaviy umumiy ovqatlanish tarmoqlari misolida sifat nazorati, mijozlar qoniqishini o‘lchash, raqamli texnologiyalarni (masalan, onlayn buyurtma tizimi va real vaqtli sifat monitoringi) joriy etish tajribalari amaliy asosda ko‘rib chiqiladi. Maqolada boshqaruv jarayonini innovatsion yondashuvlar bilan uyg‘unlashtirish, xodimlar malakasini oshirish, sanitariya-gigiyena standartlariga rioya etish va iste’molchilarning ishonchini mustahkamlash yo‘nalishlari ham keng yoritilgan. Natijada, umumiy ovqatlanish korxonalarida sifat menejmentini milliy va xalqaro tajriba asosida takomillashtirishning amaliy yo‘llari ko‘rsatilib, istiqbolli strategiyalar ilgari suriladi.