QANDLI DIABET BILAN OG‘RIGAN BEMORLARNING OVQATLANISHIDA YONG‘OQLARNING O‘RNI - Xasanova G.R,; Burxonova D,; Saidmuradova SH.S,; Muratova R.I, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:Ushbu  maqolada  qandli  diabet  bilan  og‘rigan  bemorlar  uchun yong‘oqlarning (bodom, yeryong‘oq, findiq, Braziliya yong‘og‘i, kaju va boshqalar) oziq-ovqat  sifatida  qo‘llanishi,  ularning  biologik  faol  tarkibi  hamda  metabolik jarayonlarga  ko‘rsatadigan  ta’siri  tahlil  qilingan.  Yong‘oqlar  tarkibidagi  o‘simlik oqsillari, to‘yintirilmagan yog‘ kislotalari, vitaminlar va minerallar qonda glyukoza darajasini barqarorlashtirish, insulin sezuvchanligini oshirish, yurak-qon tomir tizimini mustahkamlash va oksidlovchi stressni kamaytirishga xizmat qilishi ilmiy manbalar asosida yoritilgan. Shuningdek, yong‘oq turlarining glisemik indeksi, kaloriya miqdori va  kunlik  tavsiya  etiladigan  iste’mol  me’yorlari  solishtirilib,  ularning  diabetik parhezdagi  ahamiyati  amaliy  misollar  bilan  asoslangan.  Tadqiqot  natijalari yong‘oqlarni  me’yorida  iste’mol  qilish  diabet  asoratlarini  kamaytirishi  va bemorlarning umumiy sog‘lig‘ini yaxshilashga yordam berishini ko‘rsatadi.