TEMIR YO‘L TRANSPORTIDA INNOVATSION FAOLIYATNI RIVOJLANTIRISHGA TA’SIR ETUVCHI OMILLAR - Shakirova Farog‘at Boltaevna,; J. J.Abdulakimov, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ijtimoiy-iqtisodiy  jarayonlarning  globallashuvi  tashqi  va  ichki  bozorlarda raqobatni tobora kuchaytirib borayotgan hozirgi davrda, fan-texnika taraqqiyotinig eng so‘nggi yutuqlarini hisobga olgan holda sifatli  ishlab chiqarish va xizmat ko‘rsatishni tashkil qilish shu bugungi kun talabiga javob bera oladi. Yuk va yo‘lovchilarni tashish borasida  temir  yo‘l  transporti        boshqa  transport  tizimlariga  qaraganda  iqtisodiy jihatdan  samarali  hisoblanadi.  Uning  afzalliklari  shundan  iboratki,  ob-havoning qanday  bo‘lishidan  qat’iy  nazar  yuk  tashish  muntazam  amalga  oshiriladi.  Boshqa transport  bilan  taqqoslanganda  temir  yo‘l  transporti    yuk  ko‘tarish  qobiliyatining balandligi va   narxning nisbatan   arzonligi bilan ajralib turadi. Bu sohani innovatsion rivojlantirish  esa,  mamlakat  iqtisodiyotini  yuksalishiga  bevosita  ijobiy  ta’sirini ko‘rsatadi. Innovatsiyalarni sohaga jalb etish orqali mahalliy va xorijiy iste’molchilar talabini qondirish mumkkin.  Bu esa o‘z navbatida innovatsiya, innovatsion faoliyat va jarayonning  mohiyatini  sohaning  o‘ziga  xos  xususiyatlarini  e’tiborga  olgan  holda atroflicha o‘rganish muhim ahamiyat kasb etadi.