RAQAMLI TEXNOLOGIYALARNING KORXONA FAOLIYATIGA TA’SIRI - A.S. Kurambayev,; G. Z.Zokirjonova, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Bugungi  raqamli  transformatsiya  davrida  yirik  transport-logistika korxonalarining  samarali  faoliyat  yuritishi,  raqobatbardoshligini  ta’minlash  va iqtisodiy barqarorlikni mustahkamlashda raqamli texnologiyalar hal qiluvchi omilga aylanmoqda.  Ayniqsa,  O‘zbekiston  Respublikasi  temir  yo‘l  tizimida  strategik  o‘rin tutuvchi “Toshkent” Mintaqaviy Temir Yo‘l Uzeli (MTU) faoliyatida raqamlashtirish jarayonlari zamonaviy boshqaruv va xizmat ko‘rsatish sifati uchun muhim poydevor bo‘lib xizmat qilmoqda. Korxona  tomonidan  yuk  va  yo‘lovchi  tashish,  texnik  xizmat  ko‘rsatish, infratuzilmani  ekspluatatsiya  qilish  kabi  asosiy  yo‘nalishlarda  raqamli  yechimlar tobora faol qo‘llanilmoqda. Jumladan, lokomotiv va vagonlar harakatining GPS va IoT asosida  onlayn  monitoringi,  ishlab  chiqarish  va  moliyaviy  jarayonlarni avtomatlashtirish,  ma’lumotlar  almashinuvini  tezlashtirish  va  kadrlar  faoliyatini nazorat  qilish  imkoniyatlari  yaratilgan.  Bu  esa  “Toshkent”  MTUning  umumiy samaradorligiga,  xizmatlar  sifatiga  va  operatsion  xavfsizligiga  sezilarli  ijobiy  ta’sir ko‘rsatmoqda. Mazkur  bo‘limda  “Toshkent”  MTU  faoliyatida  qo‘llanilayotgan  raqamli texnologiyalarning iqtisodiy, texnik va tashkiliy jihatdan qanday ta’sir ko‘rsatayotgani chuqur  tahlil  qilinadi.  Shu  bilan  birga,  mavjud  muammolar  tahlili  asosida  ularni bartaraf  etish  va  tizimli  raqamlashtirishni  kengaytirish  bo‘yicha  tavsiyalar  ishlab chiqiladi.  Bu  esa  korxona  faoliyatini  yanada  samarali,  shaffof  va  innovatsion yo‘nalishga yo‘naltirishda muhim ilmiy-amaliy asos bo‘lib xizmat qiladi. Raqamli texnologiyalar bugungi kunda transport infratuzilmasini modernizatsiya qilish  va  korxonalar  samaradorligini  oshirishda  asosiy  vositaga  aylangan.  Ayniqsa, yirik strategik ob’yektlar sirasiga kiruvchi “Toshkent” Mintaqaviy Temir Yo‘l Uzeli (MTU) uchun bu jarayon bevosita iqtisodiy natijadorlik, xizmat sifati va boshqaruv madaniyati bilan bog‘liqdir.