"RAQAMLI TASVIRLARDAGI SHOVQINLARNI FILTRLASH USULLARINI TAQQOSLASH (GAUSSIAN, MEDIAN, BILATERAL FILTRLAR)" - Dalibekov.L.R,; Usmonov Islomjon Mirodil o'g'li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada raqamli tasvirlardagi shovqinlarni kamaytirish uchun qo‘llaniladigan turli filtrlash usullari – Gaussian, Median va Bilateral filtrlari taqqoslanadi.  Har  bir  filtrning  shovqinni  kamaytirish  samaradorligi,  tasvirning detallarini  saqlash  qobiliyati  va  hisoblash  murakkabligi  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot natijalari filtr tanlashda turli sharoitlarga mos optimal yechimlarni aniqlashga yordam beradi.