ISSIQLIK BALANS TENGLAMASI. YOQILG’INING SOLISHTIRMA ISSIQLIK SIG’IMI - Zulunova Moxlaroyim Abdurashid qizi; Yo’lchiboyeva Oysaraxon Sharifjon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  issiqlik  balans  tenglamasi  va  yoqilg‘ining solishtirma  yonish  issiqligi  konseptlari  zamonaviy  ilmiy  yondashuvlar  bilan  tahlil qilinadi.  Termodinamika  qonunlariga  asoslangan  issiqlik  balansining  nazariyasi  va sanoat  hamda  energetika  tizimlarida  qo‘llanilishi  ko‘rib  chiqiladi.  So‘nggi  o‘n  yil ichida  bioyoqilg‘ilar,  gidrogen  va  aralash  yoqilg‘ilar  bilan  bog‘liq  tadqiqotlar natijalari,  shuningdek,  ularning  energiya  samaradorligi  va  atrof-muhitga  ta’siri muhokama  qilinadi.  Yaqinda  amalga  oshirilgan  eksperimental  va  simulyatsion tadqiqotlar  yoqilg‘ining  solishtirma  yonish  issiqligini  aniqlash  va  issiqlik  balansini optimallashtirishga  imkon  yaratgan.  Maqola  energetika  tizimlarida  energiya samaradorligini  oshirish,  yoqilg‘i  tanlovini  optimallashtirish  va  karbon  izini kamaytirishga oid ilmiy va amaliy tavsiyalarni beradi.