ANKILOZLOVCHI SPONDILOARTRITNING KLINIK KECHISHI VA REABILITATSIYA YONDASHUVLARINING SAMARADORLIGI - Alimova Sevinch Muxammadjon qizi,; Xidoyatova Muxlisa Raxmatillayevna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ankilozlovchi  spondiloartrit  (AS)  -  bu  asosan  umurtqa pogʻonasini va sakroilial boʻgʻimlarni zararlovchi, surunkali yalligʻlanishli revmatik kasallik  boʻlib,  u  asosan  yoshlarda  uchraydi  va  progressive  tabiatga  ega.  Ushbu maqolada AS ning patogenezi, klinik kechishi, diagnostik mezonlar va reabilitatsiya yondashuvlarning  samaradorligi  chuqur  tahlil  qilinadi.  Maqolada  zamonaviy reabilitatsiya  protokollari,  shu  jumladan  individuallashtirilgan  mashq  dasturlari, gidroterapiya,  postural  korreksiya  va  nafas  mashqlarining  ogʻriq  sindromini kamaytirish, funktsional qobiliyatni saqlash va hayot sifati yaxshilashdagi ahamiyati ilmiy dalillar asosida tahlil qilinadi.