"OPTIK TOLALI KABELLARNING TURLI MUHITLARDAGI SIGNAL YO'QOTISHLARINI O'LCHASH VA TAHLIL QILISH" - Halilov.M.M,; Usmonov Islomjon Mirodil o'g'li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:Ushbu maqolada optik tolali kabellarda signalning kuchsizlanishi, uning turli muhitlarda o‘zgarishi va yo‘qotishlarni aniqlash usullari o‘rganilgan. Yer osti, suv osti, bino ichki qismi va sanoat hududlari kabi muhitlarda signal yutilishi, sochilishi  hamda  egilishlar  natijasida  yuzaga  keladigan  yo‘qotishlar  tahlil  qilindi. OTDR va quvvat o‘lchagich (Power Meter) kabi uskunalar yordamida o‘lchash usullari ko‘rsatildi. Tadqiqot natijalari turli muhitlarning optik signal sifatiga ta’siri bo‘yicha taqqoslovchi xulosalar berishga imkon yaratadi.