TIJORAT BANKLARIDA AKTIVLAR VA PASSIVLARNI BOSHQARISH JARAYONLARI VA ULARNING MOLIYAVIY BARQARORLIKKA TA’SIRI - Yuldasheva Umida,; Negmurodova Mulkiya, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  ushbu  maqolada  tijorat  banklarida  aktivlar  va  passivlarni boshqarish  jarayonlari  hamda  ularning  moliyaviy  barqarorlikka  ta’siri  o‘rganiladi. Tadqiqotda bank balansining asosiy tarkibiy qismlari, ya’ni ktivlar tuzilmasi, kredit portfelining sifati, likvid aktivlar ulushi hamda passivlar bo‘yicha resurslar bazasining barqarorligi  va  muddat  tuzilmasi  tahlil  qilinadi.  Aktiv  va  passivlarni  samarali boshqarishning  nazariy  asoslari  hamda  ularning  foiz,  likvidlik  va  kredit  risklarini kamaytirishdagi  ahamiyati  ilmiy  manbalar  va  amaliy  ko‘rsatkichlar  asosida  ko‘rib chiqiladi.  Shuningdek,  O‘zbekiston  tijorat  banklarining  so‘nggi  yillardagi  statistik ma’lumotlari asosida balans boshqaruvi tendensiyalari yoritiladi va xulosalar beriladi.