OPTIK ALOQA TIZIMLARIDA AXBOROTNI KODLASH USULLARINING SAMARADORLIGINI OSHIRISH TEXNOLOGIYALARI - Xalilov Muhammadmuso,; Rustamova Sevinchoy, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu  maqolada  optik  aloqa  tizimlarida  axborotni  kodlash  usullarining samaradorligini oshirishga qaratilgan zamonaviy texnologiyalar tahlil qilinadi. Optik tarmoqlarda  ma’lumot  uzatish  tezligi,  ishonchliligi  va  shovqinlarga  barqarorlik talablarining ortib borishi kodlash algoritmlarini optimallashtirishni dolzarb masalaga aylantirmoqda.  Tadqiqotda  ilg‘or  kanal  kodlash  yondashuvlari  –  xatolarni  tuzatish (FEC)  texnologiyalari,  kodlangan  modulyatsiya,  LDPC  va  polar  kodlar  –  ko‘rib chiqilib, ularning uzatish sifati, spektral samaradorlik va tizim sig‘imiga ta’siri tahlil etiladi. Shuningdek, kodlash usullarining zamonaviy optik modulyatsiya texnikalari bilan  integratsiyalashuvi  natijasida  xatolarga  chidamlilik  va  ishlash  ko‘rsatkichlari qanday yaxshilanishi asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari optimallashtirilgan kodlash strategiyalari  optik  aloqa  tizimlari  samaradorligini  sezilarli  darajada  oshirishini ko‘rsatadi.