RAQAMLI TASVIRLARNI QAYTA ISHLASHDA SUN’IY INTELLEKT ASOSIDAGI SEGMENTATSIYA VA FILTRLASH USULLARINING SAMARADORLIGI - Rustamova Sevinchoy, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Raqamli  tasvirlarni  avtomatik  qayta  ishlashda  sun’iy  intellekt  (SI) texnologiyalari,  xususan chuqur o‘rganuvchi neyron tarmoqlar, an’anaviy  usullarga nisbatan  sezilarli  ustunlik  bermoqda.  Ushbu  maqolada  raqamli  tasvirlarni segmentatsiya qilish va filtrlash (shovqinni tozalash, tasvir sifatini oshirish) bo‘yicha SI asosidagi yondashuvlarning samaradorligi tahlil qilinadi. Tibbiy tasvirlar misolida konvolyutsion  neyron  tarmoqlar  (CNN)  yordamida  tasvirlarni  aniqlik  bilan segmentatsiya  qilish  hamda  generativ  raqobatlashuvchi  tarmoqlar  (GAN)  orqali tasvirlarni filtrlay olish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Chuqur o‘rganuvchi modellar yordamida  segmentatsiya  aniqligi  va  tasvir  sifatini  oshirish  ko‘rsatkichlari  tahliliy jadvallar  va  grafiklar  yordamida  solishtirilib,  an’anaviy  metodlardan  ustunligi namoyish etiladi. Maqolada keltirilgan natijalar SI asosidagi yondashuvlarning tibbiy diagnostika va boshqa sohalardagi amaliy ahamiyatini tasdiqlaydi.