ZAMONAVIY RADIOALOQA VA SERVIS TARMOQLARIDA MA’LUMOT UZATISHNING INNOVATSION PROTOKOLLARI VA XAVFSIZLIK YONDASHUVLARI - Rustamova Sevinchoy, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada zamonaviy radioaloqa va servis tarmoqlarida ma’lumot uzatish jarayonini  optimallashtirishga  qaratilgan  innovatsion  protokollar  hamda  xavfsizlik yondashuvlari tahlil qilinadi. Mobil aloqa texnologiyalarining 4G, 5G va 6G avlodlari davomida  yuzaga  kelayotgan  yuqori  tezlik,  past  kechikish  va  ishonchlilik  talablari zamonaviy  protokollarni  takomillashtirishni  talab  qilmoqda.  Tadqiqotda  SDR (Software Defined Radio), NFV/SDN asosidagi boshqaruv, massiv MIMO, mmWave aloqa,  shuningdek,  IoT  va  V2X  tarmoqlarida  qo‘llanilayotgan  yengil  kriptografik algoritmlar hamda autentifikatsiya mexanizmlarining samaradorligi ko‘rib chiqiladi. Maqolada  radioaloqa  tarmoqlarida  uchraydigan  zaifliklar,  ularni  bartaraf  etishning zamonaviy  usullari,  shuningdek,  ma’lumotlarni shifrlash, identifikatsiya  va  kirishni boshqarish  protokollarining  taqqoslov  jarayoni  keltiriladi.  Natijalar  yuqori samaradorlikka ega xavfsiz aloqa tizimlarini yaratishda innovatsion yondashuvlarning ahamiyatini asoslaydi.