YANGILANGAN KONSTITUTSIYA IQTISODIY, IJTIMOIY, MADANIY VA EKOLOGIK HUQUQLAR GAROVI SIFATIDA - Jo‘rayev Qobiljon Olimjonovich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  yangilangan  O‘zbekiston  Konstitutsiyasining iqtisodiy, ijtimoiy, madaniy va ekologik huquqlarni kafolatlashdagi normativ-huquqiy asoslari hamda ularning milliy taraqqiyot jarayonidagi ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilinadi.  Tadqiqotda  Konstitutsiyaga  kiritilgan  yangi  normalar  inson  huquqlarining ustuvorligi,  fuqarolarning  farovon  hayotini  ta’minlash,  adolatli  ijtimoiy  siyosat yuritish, bozor iqtisodiyotini rivojlantirish va ekologik barqarorlikni mustahkamlashga qaratilganligi  nuqtai  nazaridan  baholanadi.  Shuningdek,  maqolada  konstitutsion islohotlar  xalqaro  inson  huquqlari  standartlari  bilan  taqqoslanadi  hamda  yangi tahrirdagi  Konstitutsiya  O‘zbekistonda  ijtimoiy  davlat,  kuchli  fuqaro  jamiyati  va barqaror iqtisodiy boshqaruvni shakllantirishdagi asosiy huquqiy kafolat sifatida talqin etiladi.  Tadqiqot  natijalari  yangilangan  Konstitutsiyaning  mamlakatning  uzoq muddatli  rivojlanish  strategiyasida  iqtisodiy  barqarorlik,  ijtimoiy  tenglik,  madaniy merosni  asrash  va  ekologik  xavfsizlikni  ta’minlashdagi  o‘rni  tobora  ortib borayotganini ko‘rsatadi.