REGRESSIYA VA UNING TURLARI. - Tojimamatov Israil Nurmamatovich,; Xolmatova Dilshodaxon Rasuljon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  regressiya  tushunchasi,  uning  mohiyati  va statistik hamda mashinaviy o‘qitishda qo‘llanish sohalari keng yoritilgan. Regressiya modellarining  asosiy  maqsadi  o‘zgaruvchilar  orasidagi  funksional  bog‘liqlikni aniqlash,  natijani  bashorat  qilish  va  jarayonlarni  optimallashtirishdan  iboratdir. Maqolada chiziqli, chiziqsiz, ko‘p omilli, polinomial, ridge, lasso, elastik net, logistika, kvantil,  Poisson  hamda  boshqa  zamonaviy  regressiya  modellari  nazariy  va  amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Har bir turining qo‘llanilish sohalari, afzalliklari, cheklovlari va misollari berilgan. Tadqiqot natijalari regressiya modellarining iqtisodiyot, tibbiyot, ta’lim, texnika, sun’iy intellekt va katta ma’lumotlar tahlilidagi ahamiyatini ko‘rsatadi.