ODDIY ARIFMETIK HISOB KITOBLARNI PYTHONDA BAJARISH. - Yusupov Mirsaid Abdulaziz o‘g‘li,; Xolmatova Dilshodaxon Rasuljon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola oddiy arifmetik hisob-kitoblarni Python dasturlash tilida  qanday  amalga  oshirishni  tizimli  tarzda  bayon  etadi.  Maqolada  Pythonning asosiy arifmetik operatorlari (+, -, *, /, //, %, **) tushuntiriladi , son turlari (butun va haqiqiy sonlar), operatorlarning ustuvorligi va qavsdan foydalanish, kvadrat ildiz va eksponensial  amallar,  shuningdek  sonlarni  formatlash  va  zaifliklardan  (masalan, bo‘lishda ZeroDivisionError) saqlanish usullari ko‘rib chiqiladi. Amaliy qismda oddiy misollar va ularning Python kodlari keltiriladi: summalar, foiz hisoblash, kvadrat va kub  hisoblari,  butun  bo‘linma  va  qoldiq  topish, hamda  foydalanuvchidan  kiritilgan ma’lumot  bilan  ishlash  misollari.  Maqola  ta’limiy  maqsadga  yo‘naltirilgan  bo‘lib, boshlovchi  dasturchilarga  arifmetik  mantiqni  Pythonda  to‘g‘ri  va  samarali  amalga oshirish uchun zarur asosiy prinsiplarni beradi. Xulosa qismida eng ko‘p uchraydigan xatoliklar va ularni oldini olish bo‘yicha tavsiyalar berilgan.