QON BOSIMI MUVOZANATI: SOG’LIQ UCHUN AHAMIYATI VA PROFILAKTIKASI - Toshtemirova Nilufar Bekzodovna,; Xodjayeva Diyora Zuxriddinovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada arterial qon bosimining organizm faoliyatidagi o’rni,  uning me’yoriy ko’rsatkichlari hamda gipertoniya va gipotoniyaning sog’liq uchun  xavflari  yoritilgan.Qon  bosimi  muvozanati  buzilishining  asosiy  sabab  va omillari , shu jumladan turmush tarzi , irsiylik, stress va ovqatlanish odatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada qon bosimi me’yorlashtirishga qaratilgan profilaktik choralari- sog’lom ovqatlanish, jismoniy faollik , zararli odatlardan voz kechish va muntazam  tibbiy  ko’rikning  ahamiyati  haqida  ilmiy  asoslangan  tavsiyalar  beriladi. Tadqiqot natijalari qon bosimi nazorati yurak- qon tomir kasalliklarining oldini olishda muhim omil ekanini ko’rsatadi.