DIOFANT TENGLAMALARI VA ULARNI TA’LIM JARAYONIDA QO’LLASH. TURLI INTERFAOL METODLAR - Raxmanova Nazokat Abdurazzokovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada diofant tenglamalarining nazariy asoslari, ularning turlari va tarixiy  rivoji  yoritildi.  Shuningdek,  umumta’lim  maktablari  hamda  oliy  ta’limda mazkur tenglamalarni o‘qitishning samarali metodlari, innovatsion yondashuvlar va real hayotiy  masalalar  bilan  integratsiya  qilish  usullari  taklif qilindi. Maqola  yangi metodik g‘oyalar bilan boyitilgan bo‘lib, darsda qo‘llash uchun amaliy algoritmlar ham keltirilgan.                                                                                                                      Zamonaviy  ta’lim  jarayonida  o‘quv  mashg‘ulotlarini  faollashtirish, o‘quvchilarning mustaqil va ijodiy fikrlash ko‘nikmalarini shakllantirish muhim o‘rin tutadi.  Buning  uchun  darslarda  an’anaviy  yondashuvlardan  tashqari  turli  interfaol metodlar,  innovatsion  texnologiyalar  va  ijodiy  topshiriqlardan  foydalanish  samarali natija beradi.   Avvalo,  o‘quvchilarni  dars  jarayoniga  faol  jalb  qilish  uchun  “Aqliy  hujum”, “Kutuvlar daraxti”, “Davrlar stuli”,”Decoder” ,”Ortiqchasini top”, “Klaster”, “Insert”, “Fikrlar  banki”,  “Muammoli  vaziyat”  kabi  metodlar  qo‘llaniladi.  Ushbu  metodlar orqali o‘quvchilar mavzuni mustaqil o‘rganish, fikr almashish, muammoni tahlil qilish va  o‘z  nuqtayi  nazarini  himoya  qilishga  o‘rganadi.  Shuningdek,  ijodiy  fikrlashni rivojlantirishda  rol  o‘ynash,  loyihalash  (project-based  learning),  debat,  keys-stadi, STEAM topshiriqlar kabi yondashuvlar samarali hisoblanadi. Bu usullar o‘quvchilarga bilimni  amaliyotda  qo‘llash,  mustaqil  qaror  qabul  qilish,  mantiqiy  tahlil  va  kreativ yondashuvni rivojlantirish imkonini beradi.