MOLEKULYAR MEXANIKA: DNK VA OQSILLARNING MEXANIK XOSSALARI - Xolmedov Shavkat Shermatovich; Mansurov Akbarshox Omon o’g’li; Chorshanbiyev Alibek Xayrulla o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqola  molekulyar  mexanika  sohasida  DNK  va oqsillarning  mexanik  xossalarini  keng  qamrovli  tahlil  qiladi.  DNKning cho‘ziluvchanligi,  burilish  qobiliyati,  qattiqligi  va  deformatsiyaga  bo‘lgan chidamliligi, shuningdek oqsillarning elastiklik va mexanik barqarorligi eksperimental va nazariy tadqiqotlar yordamida o‘rganilgan. Molekulyar simulyatsiya, atom kuch mikroskopiyasi  (AFM)  va  optik  pinsetlar  kabi  ilg‘or  metodlar  biomolekulalarning mexanik  javoblarini  aniqlashga  imkon  beradi.  Tadqiqotlar  natijalari  biologik tizimlarda  molekulalarning  funksional  mexanik  roli,  hujayra  mexanikasi  va biotexnologik qo‘llanmalar uchun ilmiy asos yaratadi. Shuningdek, maqolada DNK va oqsillarning mexanik xossalarining molekulyar darajada strukturaviy va funktsional bog‘liqligi ham muhokama qilinadi.