METAVERSE VA VIRTUAL MAVJUDLIK FALSAFASI - Utayev G’ayrat G’aybulayevich,; Axmadaliev Ilxom Axmadali o’g’li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada metaverse tushunchasi va virtual mavjudlikning falsafiy  talqini  ko‘rib  chiqiladi.  Tadqiqotda  metaversening  texnologik  asoslari  — virtual haqiqat, kengaytirilgan haqiqat va raqamli muhitning ontologik xususiyatlari — hamda ular insonning o‘zini anglash, identitet va bilish jarayonlariga qanday ta’sir ko‘rsatishi  tahlil  etiladi.  Virtual  mavjudlik  fenomeni  epistemologik  va  aksiologik nuqtai nazardan baholanib, immersiya, digital identitet va ijtimoiy o‘zaro ta’sirning yangi  shakllari  falsafiy  jihatdan  sharhlanadi.  Maqola  shuningdek  metaversening axloqiy va ijtimoiy oqibatlari, shaxsiy ma’lumotlar, mas’uliyat va raqamli suverenitet masalalariga urg‘u beradi.