FACTORY METHOD PATTERNINI TADQIQ QILISH VA MUSTAQIL MISOL ISHLAB CHIQISH. - Mirsaid Yusupov,; Tojialiyeva Mohigul Muzrobjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu  maqola  obyektga-yo'naltirilgan  dasturlash  kontekstida Factory  Method  dizayn  patternining  kompleks  tadqiqotini  taqdim  etadi.  Ishda patternning  nazariy  asoslari,  uning  generativ  patternlar  ierarxiyasidagi  o'rni  hamda obyektlar  yaratishni  subklasslarga  delegatsiya  qilish  mexanizmlari  batafsil  tahlil qilingan. Tadqiqotda pattern komponentlarining formal ta'riflari, UML notatsiyasidagi klasslar diagrammalari, shuningdek, elektron qurilmalar ishlab chiqarishni boshqarish tizimi uchun Python dasturlash tilida ishlab chiqilgan original tatbiq etish namunasi keltirilgan.  Factory  Method  patternining  obyektlar  yaratishning  muqobil yondashuvlari, jumladan Simple Factory, Abstract Factory va Builder patternlari bilan qiyosiy tahlili alohida e'tibor qaratilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko'rsatadiki, Factory Method qo'llanilishi kod modulligini 40-60% ga oshiradi, komponentlar bog'lanishini kamaytiradi  va  SOLID  printsiplarga,  xususan  Ochiqlik/Yopiqlik  printsipi (Open/Closed Principle) hamda Bog'liqlik inversiyasi printsipi (Dependency Inversion Principle)  ga  muvofiqlikni  ta'minlaydi.  Ishning  amaliy  ahamiyati  dasturiy  ta'minot arxitektorlari uchun kengaytiriladigan tizimlarni loyihalashda metodologik tavsiyalar berishdan iborat.