DENDRIT, SOM, AKSON VA SINAPS – NERV HUJAYRASINING TUZILMA ELEMENTLARI - Abduvaxobova Muslima Baxtiyor qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu maqolada nerv kletkalarining (neyronlarning) tuzilishi, ularning asosiy qismlari — dendrit, som, akson va sinapslarning biologik hamda funksional ahamiyati keng yoritilgan. Neyronlar markaziy nerv tizimining asosiy strukturaviy va funksional birliklari  sifatida  qaraladi.  Shuningdek,  neyronlarning  o‘zaro  axborot  almashish mexanizmlari, sinapslarning kimyoviy va elektr uzatish jarayonlari, hamda markaziy nerv  tizimining  bosh  miya  va  orqa  miya  orqali  organizmdagi  barcha  tizimlarni boshqarishdagi roli tahlil qilingan. Biologik neyronlarning ishlash prinsiplari sun’iy intellekt  modellaridagi  neyron  tarmoqlarning  yaratilishiga  ilhom  manbai  bo‘lgani haqida  ham  so‘z  yuritiladi.  Maqola  o‘quvchi  uchun  neyrofiziologiyaning  asosiy tushunchalarini chuqur tushunish imkonini beradi.