GRADIENT TUSHISH ALGORITMI - Abduvahxobova Muslima Baxtiyor qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Mazkur  tezisda  gradient  tushish  algoritmining  mohiyati,  matematik  asoslari, uning  turlari  va  zamonaviy  modifikatsiyalari  tahlil  qilingan.  Algoritmning optimallashtirish  jarayonida  yo‘qotish  funksiyasini  minimallashtirishdagi  o‘rni, o‘qitish  tezligi  (learning  rate)  ta’siri  hamda  konvergentsiya  xususiyatlari  ko‘rib chiqiladi.  Shuningdek,  mashinani  o‘qitish  va  sun’iy  intellekt  modellarida  keng qo‘llaniladigan  Adam,  RMSProp  va  Momentum  kabi  adaptiv  optimizatorlar  bilan taqqoslash keltiriladi.