PYCHARM MUHITI VA UNING DASTURLASHDAGI O'RNI - Tojimamatov Israil; Saidjonova Gulasal Axmadjon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu  maqolada  PyCharm  dasturlash  muhiti  va  uning  Python  dasturlash tilidagi o‘rni, afzalliklari hamda funksional imkoniyatlari haqida batafsil ma’lumot berilgan.  PyCharm  —  bu  JetBrains  kompaniyasi  tomonidan  ishlab  chiqilgan professional  integrallashgan  dasturlash  muhiti  (IDE)  bo‘lib,  u  dasturchilarga  kod yozish, tahlil qilish, xatolarni topish, sinovdan o‘tkazish va loyihalarni boshqarishda keng  imkoniyatlar  yaratadi.  Maolada  PyCharm  interfeysi,  konfiguratsiyasi, sozlamalari,  plaginlar  bilan  ishlash  tizimi,  debugging  vositalari  va  veb  hamda ma’lumotlar tahlili uchun yaratilgan maxsus modullari tahlil qilingan. Shuningdek, PyCharm’ning boshqa IDE’lar (Visual Studio Code, Spyder, Jupyter Notebook) bilan taqqoslanishi, uning kuchli jihatlari va ayrim kamchiliklari ko‘rib chiqilgan. PyCharm muhitining  dasturchilar  samaradorligini  oshirishdagi  o‘rni,  sun’iy  intellekt, mashinaviy o‘rganish va veb texnologiyalar sohasidagi qo‘llanishlari misollar orqali yoritilgan. Natijada, PyCharm — zamonaviy dasturchi uchun kodni tez, aniq va tartibli yozish imkonini beruvchi, yuqori darajada moslashtirilgan va intellektual IDE sifatida baholangan.