FAOLLASHTIRISH FUNKSIYALARI: SIGMOID, TANH, RELU VA BOSHQALAR - Tojimamatov Israil Nurmamatovich,; Botiriva Maftuna Alisher qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA:  Ushbu  maqola  sun'iy  neyron  tarmoq  arxitekturalarida faollashtirish funksiyalarining har tomonlama tadqiqotiga va ularning chuqur o'rganish jarayonlaridagi  muhim  roliga  bag'ishlangan.  Tadqiqot  klassik  faollashtirish funksiyalarining matematik xususiyatlarini batafsil tahlil qilishni, jumladan sigmoid funksiyasi, giperbolik tangens, to'g'rilovchi chiziqli birlik va ushbu funksiyalarning zamonaviy  modifikatsiyalarini  o'z  ichiga  oladi.  Tadqiqot  neyron  tarmoqlardagi nochiziqli  o'zgarishlarning  nazariy  asoslarini,  gradient  tarqalish  mexanizmlarini, yo'qolib  borayotgan  va  portlovchi  gradient  muammolarini,  shuningdek  turli faollashtirish funksiyalarining hisoblash samaradorligini qamrab oladi.