SUN’IY INTELLEKT RIVOJI: FALSAFIY VA AXLOQIY MUAMMOLAR - Utayev G’ayrat G’aybulayevich; Buvanazarova Durdona Ulug’bekovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola sun’iy intellekt (SI)ning zamonaviy rivojlanishi va uning insoniyat hayotiga ta’sirini falsafiy va axloqiy nuqtai nazardan tahlil qiladi. Maqolada  SI  tushunchasi,  uning  tarixi  va  texnologik  rivojlanishi  ko‘rib  chiqiladi, shuningdek,  inson  ongining  tabiati  va  mashinalarning  “ongli”  bo‘lishi  mumkinligi kabi  falsafiy  muammolar  tahlil  qilinadi.  SI  rivoji  bilan  bog‘liq  axloqiy  masalalar, jumladan  mas’uliyat,  qaror  qabul  qilish  jarayonida  inson  va  mashina  o‘rtasidagi mas’uliyat  taqsimoti,  etik  qarorlar  va  texnologik  determinizm  muammolari  ham batafsil yoritiladi. Maqola shuningdek, sun’iy intellektning jamiyat, ish bozori va inson hayotiga ta’siri bilan bog‘liq dolzarb savollarni ko‘taradi va ularning yechimlari ham falsafiy ham axloqiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Ushbu ish ilmiy jamoatchilik va texnologiya etikasi bilan shug‘ullanuvchilar uchun foydali bo‘lishi mo‘ljallangan.