TEXNOLOGIK TARAQQIYOT FONIDA INSON MOHIYATINI OʻZGARISHI - Utayev G’ayrat G’aybulayevich; Hayrullayeva Soliha (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Maqolada  texnologik  taraqqiyot  inson  hayoti  va  mohiyatiga qanday ta’sir qilishi tahlil qilinadi. Zamonaviy texnologiyalar, shu jumladan sun’iy intellekt, robototexnika va raqamli kommunikatsiyalar insonning ijtimoiy, psixologik va madaniy faoliyatini tubdan o‘zgartirmoqda. Texnologik jarayonlar insonning ish faoliyati,  kommunikatsiya  uslubi  va  bilimga  yondashuvini  yangilaydi,  shuningdek, individual  shaxsiy  fazilatlar  va  ijtimoiy  xulq-atvorni  shakllantirishda  muhim  rol o‘ynaydi.  Maqolada  texnologik  taraqqiyotning  inson  mohiyatiga  ijobiy  va  salbiy ta’sirlari, shuningdek, bu o‘zgarishlarni boshqarish imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, texnologiyalarni ongli va maqsadli foydalanish insonning ijtimoiy moslashuvchanligini, ijodkorligini va bilimga bo‘lgan qiziqishini oshiradi,  biroq  cheklovsiz  va  nazoratsiz  texnologik  rivojlanish  psixologik  stress, ijtimoiy izolyatsiya va qadriyatlarning o‘zgarishiga olib kelishi mumkin.