RAQAMLI JAMİYATDA SHAXSNING ERKINLİGİ VA NAZORAT OSTIDA QOLİSH HAVFİ - Utayev G’ayrat G’aybulayevich; Saidoqilova Mushtariybonu Saidmurod qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola raqamli jamiyatda shaxs erkinligining zamonaviy shakllarini  va  uni  cheklashi  mumkin  bo‘lgan  nazorat  mexanizmlarini  tahlil  qiladi. Raqamlashtirish jarayonida shakllanayotgan ijtimoiy, siyosiy va texnologik omillar insonning shaxsiy hayoti, ma’lumotlar xavfsizligi va axborot mustaqilligiga qanday ta’sir  ko‘rsatishi  ilmiy  yondashuv  asosida  ko‘rib  chiqiladi.  Maqolada  davlat  va korporativ  tuzilmalar  tomonidan  qo‘llanilayotgan  monitoring  tizimlari,  algoritmik qarorlar, sun’iy intellektdan foydalanishning etik jihatlari hamda raqamli kuzatuvning potentsial  xavflari  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  shaxsiy  erkinlikni  himoya  qilishning huquqiy, texnologik va ijtimoiy yechimlari bo‘yicha takliflar ham beriladi.