“SIKLIK KODLAR VA ULARNING BCH HAMDA REED–SOLOMON KODLARI BILAN BOG‘LIQLIGI” - Halilov.M.M,; Raxmatxonov Boboxo’ja Shukurulloxon o’g’li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada siklik kodlarning matematik asoslari, ularning xatolarni aniqlash va tuzatishdagi roli hamda BCH va Reed–Solomon (RS) kodlari bilan o‘zaro bog‘liqligi tahlil qilinadi. Avvalo siklik kodlarning polinomial tuzilishi, generator polinomini tanlash jarayoni va kodlash-dekodlash mexanizmlari yoritiladi. Shundan  so‘ng  BCH  va  Reed–Solomon  kodlarining  siklik  kodlar  asosida  qurilishi, ularning  farqlari  va afzalliklari  ilmiy  jihatdan  izohlanadi. Tadqiqot natijalari ushbu kodlarning zamonaviy raqamli aloqa tizimlarida yuqori ishonchlilikni ta’minlashdagi o‘rnini ko‘rsatadi.