МАҲАЛЛАРДА “БЕШ МУҲИМ ТАШАББУC” ЛОЙИҲАЛАРИНИ ТАШКИЛ ЭТИШ ХУСУСИЯТЛАРИ - Алимов Бектимур Кайпбергенович, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Сўнгги  йилларда  мамлакатимизнинг  ижтимоий-сиёсий  ҳаётига  ёшларни фаол  жалб  қилишга  алоҳида  эътибор  қаратилмоқда.Уларни  ватанпарварлик руҳида  тарбиялаш,  амалга  оширилаётган  ижтимоий-иқтисодий  ва  сиёсий янгиланишларга дахлдорлик туйғусини шакллантириш ҳамда барча соҳалардаги ислоҳотлар жараёнига фаол жалб қилиш, ёшларнинг долзарб муаммоларини ҳал этиш  давлат  органлари  ва  ташкилотлари  олдидаги  муҳим  вазифага айланмоқда.Ёшларнинг  ижтимоий-сиёсий  фаоллигини  қўллаб-қувватлаш,бўш вақтини мазмунли ташкил этиш борасидаги ёндашув тўртта асосий принципни ўз ичига олади: 1. Ёшларнинг келиб чиқиши, эҳтиёжлари, маданий, жисмоний,маънавий ва бошқа омилларини инобатга олган ва уларни ҳурмат қилган ҳолда ёшлар маъқул кўрадиган жойларда улар билан мулоқотларни ташкил этиш; 2.  Таълимнинг  экспериментал  турлари  ёрдамида  ёшларнинг  билимлари, амалий ва юмшоқ кўникмалари, сиёсий фаоллигини оширишга сармоя киритиш; 3.  Муаммолар  ечимига  қаратилган  ёшларнинг  жамоавий  ҳаракатларини қўллаб-қувватлаш  орқали  уларнинг  сиёсий иштирокини  оширишга  мотивация бериш; 4. Ёшларга ўзларини турли сиёсий ролларда синаб кўришлари учун етарли шароит  яратиш  орқали  уларнинг  сиёсий  жараёнларга  жалб  қилинишини таъминлаш.