BINO VA INSHOOTLARNING GORIZONTAL SILJISHINI ANIQLASHDA “STVOR” USULINING QO‘LLANILISHI. - Abdiraxmatov Nuriddin Abdiraxmatovich,; Mirzayev Jonibek Oltiyevich,; Hamdamova Dildora Murodulla qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  bino  va  inshootlarning  gorizontal  siljishini aniqlashda  “Stvor”  usulining  qo‘llanilishi  va  uning  amaliy  ahamiyati  yoritilgan. “Stvor” usuli inshootning siljishini yuqori aniqlikda aniqlash imkonini beradi. Ushbu usulda obyekt bo‘ylab belgilar tizimi tashkil etiladi va ularning koordinatalari geodezik asboblar yordamida aniqlanadi. Vaqt davomida qayta o‘lchashlar orqali nuqtalarning siljish  miqdori  va  yo‘nalishi  hisoblanadi.  Maqolada  ushbu  usulning  amaliy qo‘llanilishi, hisoblash tartibi hamda natijalarni tahlil qilish usullari bayon etilgan.