ZAMONAVIY TEXNOLOGIYALAR YORDAMIDA QURILISH OSTI O’QLARINI SILJISHLARNI ANIQLASH - Qilichev Zaynobiddin Mirzayevich; Mirzayev Jonibek Oltiyevich; Hamdamova Dildora Murodulla qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada qurilish osti o‘qlarining siljishlarini aniqlashda zamonaviy geodezik va raqamli texnologiyalarning qo‘llanilishiga e’tibor qaratilgan. Qurilish  jarayonida  asosiy  o‘qlar  barqarorligini  doimiy  nazorat  qilish  inshootning xavfsizligi va sifatli barpo etilishi uchun muhim omil sanaladi. Tadqiqotda 3D lazer skanerlash, GNSS monitoring tizimlari, total stansiyalar, dron-geodeziya va sensorli monitoring  kabi  ilg‘or  usullar  orqali  siljishlarni  yuqori  aniqlikda  o‘lchash imkoniyatlari yoritilgan. Shuningdek, real vaqt rejimida kuzatuv olib borish, olingan ma’lumotlarni  raqamli  modellashtirish  va  tahlil  qilish  bo‘yicha  amaliy  tavsiyalar berilgan.  Tadqiqot  natijalari  qurilish  maydonlarida  aniqlikni  oshirish,  xatoliklarni kamaytirish  hamda  barqaror  monitoring  tizimini  shakllantirishda  zamonaviy texnologiyalarning yuqori samaradorligini ko‘rsatadi.