TERMODINAMIKANING ASOSIY QONUNLARI VA ULAR ASOSIDA REAL TIZIMLARNING ENERGIYA SAMARADORLIGINI OSHIRISH YO‘NALISHLARINI ILMIY ASOSLASH - UMIDA QULMANOVA MUSURMONQULOVNA,; SHAYMANOV SANJAR, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu  maqolada  termodinamikaning  asosiy  qonunlari  –  energiyaning saqlanishi, entropiya o‘sishi, issiqlik va ish orasidagi bog‘lanish, shuningdek, absolute nol harorati chegaralari kabi fundamental tamoyillar ilmiy nuqtai nazardan yoritiladi. Mazkur qonunlarning real texnologik tizimlarda energiya almashinuvi jarayonlariga ta’siri,  issiqlik  mashinalari,  sanoat  uskunalari,  maishiy  qurilmalar  va  energetika tizimlarining umumiy samaradorligini belgilashi atroflicha tahlil qilinadi. Shuningdek, energiya samaradorligini oshirishning zamonaviy yo‘nalishlari – issiqlik isolatsiyasi, qayta  tiklanuvchi  energiya  manbalaridan  foydalanish,  optimal  issiqlik almashinuvchilarni loyihalash, chiqindi issiqlikni qayta foydalanishga yo‘naltirish va sanoat  jarayonlarining  termodinamik  optimallashtirilishi  kabi  amaliy  yondashuvlar ilmiy  asoslari  bilan  bayon  etiladi.  Maqola  termodinamika  qonunlarining  nazariy mohiyatini  real  jarayonlarga  tatbiq  etish  orqali  energiya  tejamkor  texnologiyalarni rivojlantirishdagi ahamiyatini ko‘rsatadi.