TUTASHTIRUVCHI INSHOATLARNING GIDRAVLIK HISOBI. - Nuriddinov Sardor Boboyarovich; Erkinov Jasurbek Dilmurot o’g’li; Mamasoliev Mamarashid Mamasharif o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Tutashtiruvchi  inshoatlar  –  bu  ikki  suv  obyektini  (  masalan  ,  suv  ombori  va kanal, yoki kanalning ikki qismiga suv o'tkazishni ) bog'lovchi gidrotexnik qurilmadir. Tutashtiruvchi  inshootlar  kanal  trassasining  keskin  tushish  uchastkalarida  barpo etiladi.  Shuningdek,  ular  derivatsion  GESlarning  turbinalari  to‘xtatilganda  bosimli basseyndan  suvni  tashlab  yuborish  hamda  kanalni  suvdan  bo‘shatish  uchun  ham qo‘llaniladi.  Tutashtiruvchi  inshootlar,  mahalliy  materiallardan  qurilgan to‘g‘onlarning suv tashlovchi traktining asosiy qismlaridan biri hisoblanadi. Ular suv transporti  tizimlarida,  baliqchilik  xo‘jaliklarida  hamda  jarliklarni  yemirilishdan himoya qilishda keng qo‘llaniladi. Tutashtiruvchi inshootlarning gidravlik hisobi - ularning konstruksiyasini to‘g‘ri tanlash, suv oqimini xavfsiz va samarali o‘tkazish, hamda inshootning uzoq muddatli va ishonchli ishlashini ta’minlash uchun amalga oshiriladi. Hisoblash jarayonida suv oqimining  tezligi,  sarfi,  bosim  yo‘qotilishi  va  inshoot  elementlarining  o‘lchamlari aniqlanadi. Gidravlik hisobning asosiy maqsadi — inshoot orqali o‘tadigan hisobiy suv sarfini (Q), oqim tezligini (v) va energiya yo‘qotilishini aniqlab, suv oqimini xavfsiz sharoitda  o‘tkazishdir.  Shuningdek,  inshoot  elementlarining  optimal  o‘lchamlari tanlanadi va quyidagi shartlar bajarilishi kerak.