ROSTLOVCHI INSHOOTLARNI TANLASH - Nuriddinov Sardor Boboyarovich,; Abdullajonov Hasan Abdukarim o’g’li,; Qo'nishev Mirjalol Nizomjon o'g'li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Kirish Rostlovchi  inshootlar  qurilishi  va  loyihalash  jarayonida  eng  muhim bosqichlardan  biri  –  inshootning  asosini  va  uning  barqarorligini  ta’minlaydigan rostlovchi  tizimlarni  tanlashdir.  Ushbu  tizimlar,  o‘z  navbatida,  qurilish  ob’ektining xavfsizligini,  uzoq  muddatli  ishlashini  va  iqtisodiy  samaradorligini  ta’minlashga xizmat qiladi. Rostlovchi inshootlarni tanlash, faqatgina loyihalash jarayoniga emas, balki tabiiy va texnik xavf-xatarlar, iqtisodiy imkoniyatlar va ekologik ta’sirlarni ham hisobga  olishni  talab  etadi.  Ushbu  maqolada  rostlovchi  inshootlarni  tanlashning nazariy asoslari, turli yondashuvlar va amaliy misollar keltiriladi.